Hållbarhet på flera olika plan - Breakit Impact Challenge

Hållbar styrning och samverkan innefattar för oss flera dimensioner. Först och främst handlar  det förstås om att bygga upp en styrning som är relevant både idag och på sikt - som står stadig även när det blåser, exempelvis genom en organisationsförändring. Men det handlar också om att vi som bolag ska göra det vi kan för att göra ett så litet avtryck på klimatet som möjligt. När vi stötte på Breakit Impact Challenge blev vi därför riktigt taggade – detta blir ett perfekt nästa steg för oss för att bli ett ännu ”grönare” företag!

Breakit Impact Challenge är en digital bootcamp som går ut på att göra det nya näringslivet klimatsmart – och på sikt klimatneutralt. Över 200 företag är registrerade och kommer under 30 dagar med start måndagen den 23 september gå igenom fem olika steg där man tittar närmre på klimatpåverkan inom olika områden:

  • Steg 1. Här ses våra resor över, till exempel kundresor, resor till och från arbetet samt konferenser.
  • Steg 2. Här tittar vi närmare på vår fysiska arbetsplats och försöker göra den klimatsmart med enkla medel.
  • Steg 3. Vi ser över våra leverantörer.
  • Steg 4. Nu tittar vi på vår affärsmodell i stort – hur påverkar vår strategi och plan framåt klimatet?
  • Steg 5. När ovan steg är gjorda kan det finnas delar kvar som man som bolag har svårt att ändra på. I detta sista steg mäts vårt företags klimatpåverkan och om vi vill kan vi utifrån det välja att klimatkompensera.

Som konsultbolag har vi naturligtvis inte den direkta påverkan på miljön som bland annat industrin har, men vi är ändå övertygande om att det finns flera olika, små åtgärder vi kan vidta för att säkerställa att just vår klimatpåverkan blir så liten som möjligt. Vi tror på mentaliteten ”många bäckar små” och ”ringar på vattnet”. Även om klimatets framtid såklart inte är avgörande av hur just vårt bolag agerar tror vi ändå på att vi genom denna utmaning kan få fler bolag att hoppa på för att de blir inspirerade. Hanna Hellqvist sa det så klokt i sitt ”vinter i P1” från den 30 december 2018: Innerst inne visste hon att det faktum att hon försökte odla lite grönsaker på sitt torp på somrarna kanske inte skulle lösa klimathotet - med tanke på regleringar i vissa länder, de stora bolagens utsläpp, flygresor och världens köttkonsumtion… Men hennes ageranden och val gav henne ändå känslan av att vi kan alla göra NÅGOT – vilket rent psykologiskt blir väldigt viktig för oss – för har vi inte den tappar vi allt hopp. Tänkvärt tycker vi. Nu kör vi! 😊

Läs mer om Breakit Impact Challenge här.